Windows installeren via Boot Camp

Via Boot Camp kunt u Microsoft Windows installeren op een Mac. Na de installatie start u de Mac opnieuw op om tussen macOS en Windows te schakelen.

Zorg ervoor dat u aan de onderstaande vereisten voldoet voordat u aan de slag gaat:

• Een Mac met een Intel-processor
  •
  • Microsoft Windows-installatiemedia of een schijfkopie (ISO) met een 64-bits versie van Microsoft Windows 8 of hoger
    Lees meer over de systeemvereisten om te ontdekken of uw Mac de installatie van een bepaalde Windows-versie ondersteunt, of over het installeren van oudere Windows-versies. Als u Windows voor het eerst installeert, gebruikt u een schijf of schijfkopie voor een complete installatie (geen upgrade).
  •
  • Een toetsenbord, muis of trackpad van Apple, of een USB-toetsenbord en -muis
  •
  • Minstens 55 GB vrije ruimte op de opstartschijf
  •
  • Voor de meeste Mac-modellen hebt u ook een lege USB 2-stick van 16 GB of meer nodig*

*Bij deze modellen wordt alles wat nodig is voor de installatie van Windows tijdelijk opgeslagen op de interne schijf, zodat u geen USB-stick nodig hebt:

• MacBook Pro (15-inch, eind 2016)
  •
  • MacBook Pro (13-inch, eind 2016, vier Thunderbolt 3-poorten)
  •
  • MacBook Pro (13-inch, eind 2016, twee Thunderbolt 3-poorten)
  •
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, begin 2015)
  •
  • MacBook Pro (Retina, 15-inch, medio 2015)
  •
  • MacBook Air (13-inch, begin 2015)
  •
  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015)
  •
  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2016)
  •
  • iMac (Retina 4K, 21,5-inch, eind 2015)
  •
  • iMac (21,5-inch, eind 2015)
  •
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2015)
  •
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, medio 2015)
  •
  • Mac Pro (eind 2013)

Controleer de systeemvereisten

Sommige versies van Windows vereisen een bepaalde processor, meer ruimte op de harde schijf en meer geheugen (RAM) dan andere. Raadpleeg de bij Windows meegeleverde documentatie om te zien wat u nodig hebt. Gebruik vervolgens Systeeminformatie om te zien wat de Mac nu heeft.

Maak een Windows-schijfkopie

Wanneer u Windows koopt, wordt het als een downloadbaar schijfkopiebestand (ISO), een installatieschijf of een USB-stick geleverd. Als uw exemplaar van Windows is geleverd op dvd, moet u er mogelijk een schijfkopie van maken waarmee Boot Camp kan werken. Als de Windows-versie op een USB-stick is geleverd, kunt u een ISO-bestand downloaden van Microsoft.

Open Boot Camp-assistent

Boot Camp-assistent begeleidt u bij de installatie van Windows op een Mac. Open deze app in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's' en volg de instructies op het scherm om de opstartschijf automatisch opnieuw te partitioneren en bijbehorende softwarebesturingsbestanden voor Windows te downloaden. Sluit een lege USB-stick aan als u tijdens de installatie hierom wordt gevraagd.

Formatteer de Windows-partitie

Wanneer u de assistent hebt voltooid, wordt de Mac opnieuw opgestart met het Windows-installatieprogramma. Wanneer u wordt gevraagd waar u Windows wilt installeren, selecteert u de BOOTCAMP-partitie en klikt u op 'Formatteren'.

Deze stap is alleen vereist als u een stick of een optische schijfeenheid gebruikt voor de installatie van Windows. In alle andere gevallen wordt voor u de juiste partitie geselecteerd en automatisch geformatteerd.

Installeer Windows

Volg de aanwijzingen op het scherm om de installatie van Windows te voltooien.

Start de computer opnieuw op

Nadat Windows is geïnstalleerd, kunt u tussen macOS en Windows schakelen. Gebruik het voorkeurenpaneel Opstartschijf in macOS of het Boot Camp-onderdeel in het systeemvak in Windows om de opstartschijf te selecteren. Start vervolgens de computer opnieuw op.

Meer informatie

Voor meer informatie over het gebruik van Windows op een Mac, klikt u op de knop 'Open Boot Camp Help' in Boot Camp-assistent. Deze bronnen bevatten ook nuttige informatie:

Bron: Apple.nl